Clujenii pot învăța să cânte la tulnic și frunză, două dintre cele mai străvechi instrumente muzicale

Un atelier educativ „Rădăcini sonore – Cântecul tulnicului și ecoul frunzei”, menit să aducă în atenția publicului două dintre cele mai străvechi instrumente muzicale, va avea loc miercuri, 2 iulie 2025, de la ora 11:30.

Evenimentul, dedicat Copiilor și Tinerilor Tradițiilor Clujene, se va desfășura în Grădina Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, situată pe str. Republicii nr. 9, cu intrare din str. Avram Iancu. Acesta își propune să le ofere celor mai tineri iubitori ai tradiției o întâlnire de neuitat cu două dintre cele mai vechi instrumente muzicale din cultura populară românească: tulnicul și frunza.

Va susține demonstrații etnologul dr. Răzvan Roșu, care va face o incursiune captivantă în istoria și tehnica de confecționare a tulnicului și va exemplifica unele melodii la acest instrument. Tulnicul, pe lângă instrument muzical, era şi un mijloc de comunicare în satele răsfirate din Munții Apuseni. Cel care îl folosea trebuia să cunoască foarte bine cântările care anunţau diferite munci, dar şi pe cele destinate unor evenimente majore din viaţa comunităţii, precum: naşterea, botezul, nunta sau decesul. În trecut, cu tulnicul se alungau și animalele sălbatice sau era anunţat un război.

Totodată, va fi prezent și renumitul interpret clujean din frunză, Nucu Pandrea. Artistul, considerat un maestru al sunetului ancestral, a devenit renumit datorită concertelor sale la frunză, pe care le-a oferit atât publicului clujean, cât și celui național sau internațional.

Evenimentul face parte din proiectul „Educație prin cultură”, derulat de CJCPCT Cluj, prin care copiii și tinerii sunt invitați să descopere, prin contact direct cu meșteri, artiști și cercetători, bogăția patrimoniului cultural tradițional românesc.

 

Related posts

Leave a Comment